Murray Street

Project Type: Alterations and additions to a nineteenth century Victorian era house in Prahran.

The scope included the removal of 1980’s rear ground floor extension and the addition of a new two level volume, a garage, swimming pool and landscaping.

The intervention on the original house involved extensive refurbishment of timber floors, hard plastering, restoration of fireplaces and mantles, integration of new mechanical services (ac and heating), rewiring and new lighting. Some internal walls were carefully demolished to create new bedrooms with adjacent Ensuite bathrooms. A new study was created with custom built joinery and study desk. These interventions were sensitively managed to retain and enhance the historical value of the original house while also providing contemporary amenity.

The extension comprises a new glazed roof linking the old and new. On the ground floor a new walk-in pantry, laundry, kitchen & lounge room. On the first floor a new master suite comprising bedroom, walk-in robe, Ensuite bathroom & balcony overlooking the new pool.

The planning is driven by the necessity to orientate the new living area to the north. With the pool on the street side of the house privacy issues are overcome through the use of vertical steel privacy blades which are repeated throughout the project referencing the traditional Victorian use of metal work in a contemporary way.

Detail design components include the glazed link between the old and new – a contemporary reference to the traditional Victorian glass atrium.

Steel window frames from the client’s previous project are used throughout the new extension as an adaptive reuse of existing building materials.

The pantry and stair case are articulated as a single discrete volume in grain matched timber veneer panels.

The garage door is a contemporary box overclad in black Perspex sheets reflecting the front garden and the Victorian façade.

Photographed by Ernesto Arriagada